středa 3. června 2015

Ostružinový Mousse

Jelikož léto už je za dveřmi a parné dny nedovolují nic těžkého, rozhodla jsem se pro ovocný dortík. Potřebuji vyklidit mrazáček pro další várnu sezóního ovoce a tak přišly na řadu ostřužiny. Semínka z bobulí mi to sice ztížily, ale výsledek stojí za to. A tady je recept.


Korpus:

  • 2 vejce
  • 4 lžíce cukru
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce oleje
  • špetka soli
  • citronóvá kůra
Ostřužinová pěna:

  • 5 plátků želatiny 
  • 400g mražených ostřužin (pro pěnu bude potřeba 250ml čisté štávy) 
  • 50g třtinového cukru
  • 200ml smetany ke šlehání (31%)

Čokoládová poleva:

  • 80g kvalitní čokolády
  • 60ml mléka
  • lžička medu nebo jiného zlatého sirupu
  • 15g másla
Jako první jsem si připravila klasický piškotový korpus. Je jen na Vás jestli bude světlý či tmavý. Pro tmavou verzi přidáme s prosátou moukou také kakao. Na piškotové těsto si jako první vyšleháme bíly s cukrem do tuhé pěny. Žloutky vymícháme s olejem a přileju k bílkům, které už jen metličkou jemně zamíchám. Poté přidám prosátou mouku, špetku soli a citronovou kůru. Vše můžu rozetřit na pečící papír na plech a dát pést. Já jsem však zvolila variantu jednoporcí, takže jsem těsto nalila do kruhových ráfků o průměru 6cm. Pečeme do zlatova při 180C°.

Mezitím co se korpus peče, připravíme si ovoce na mousse. Ostřužiny dáme vařit, dokud úplně nezměknou. Po té je přes jemné sítko můžeme propasírovat. Ostřužinový prottlak vrátme do hrnce a přisypeme cukr a necháme rozpustit. Až je cukr úplně rozpuštěný, dáme hrnec na stranu, aby nám směs krapek vychladla. Do mističky s vodou dáme na 5 minut rozpustit želatinu, kterou pak rozmícháme ve valžné směsy. Po té vyšleháme smetanu, dejte tomu chvíli čas, smetana musím mít tuhou konzistenci. Přesně takovou smetanu pak ručně vmícháme do ostřužinové směsy. 

Korpus se nám mezi tím upekl a stačil i vychladnout. Pro můj případ je důležité ráfky vyložit pečícím papírem po stranách, aby pak dortík šel dobře vyklopit. Pečící papír je dole držen korpusem a nahoře by měl ta k1cm přečnívat nad ráfek. Je to lepší pro konečnou manipulaci s dortíkem. 

Když máme ráfek připravený, vlejeme na korpus hotovou směs cca 1cm od okraje ráfku. Piškot musí být pevně kolem stěn ráfku, jinak by směs mohla protéct. Hotový dortík dáme přes noc do lednice ztuhnout. 

Ráno nás čeká poslední fáze a to čokoládová poleva. Máslo s medem rozpustíme v mléce. Mléko hlídáme aby nám nezačalo vřít, když se objeví první bublinky, stáhneme z ohně a zalijeme připravené kousky (penízky) čokolády. Vše pečlivě romícháme až do doby kdy máme hladkou polevu.Tu potom lžící dáváme na ztuhlý mousse. Snažte se nepoužívat nůž ani jiné hladítko. Čokoláda je jemné konzistence a vše by na dortíku bylo vidět. Čokoládu tedy rozpřostřeme po dortíku krouživými pohyby celého ráfku. Necháme ještě 15min odpočinout a zdobíme dle vlastní fantazie.

Recept můžete obměnit za jiné sezónní ovoce. ja si prozatím rozmyslím co použiji pro příští variaci. Dobrou chuť GM :) 

Žádné komentáře:

Okomentovat