neděle 7. června 2015

Choco - Banana RAW

Ne vždy musí být u dortu či dezertu základ korpus z mouky. Jednou za čas je vhodné sáhnout i po zdravějších potravinách jako jsou oříšky bohaté na zdravé tuky nebo datle plné fruktózy. Nejsem sice plnohodnotná vyznavačka RAW stravy, ale tento dezert mě doslova uchvátil.

Ingredience:
  • 3/4 hrnku datlí bez pecky
  • 1 hrnek vlašské ořechy
  • 2 a 1/2 hrnek kešu
  • banán
  • 1 hrnek kakaa
  • 1 a 1/2 hrnku kokosového oleje
  • 1/2 hrnku agáve sirupu
  • 1 lžička vanilky
  • 1 a 1/2 hrnku vody

Ingredience jsou na celý dortík, který se skládá ze dvou částí. První je ořechová krusta a druhá část je krém. Jako první si však uděláme datlovou pastu, která je potřeba do obou částí. Vezmeme si všechny datle a vložíme do mixéru s 1/2 hrnkem vody. Mixujeme tak dlouho, dokud nevznikne hladká táhlá pasta. Hotovou pastu si rozdělíme na dvě stejné části.

Nyní začneme krustou. Do mixéru přidáme vlašské ořechy s kešu (1 hrnek) a rozmixujeme najemno. Po té přidámme první část datlové pasty, 1/2 banánu a 1/4 hrnku kokosového oleje. Mixujeme dokud se vše nespojí v jednu vláčnou hmotu, kterou natlačíme do předem připravené formy (dno vyložené pečícím papírem). 

Krusta nám odpočívá v lednici a my můžeme jít na krém. Opět dáme do mixéru kešu ořechy (1 a 1/2 hrnku), které rozmixujeme s vodou (1 hrnek) a agáve sirupem. Až nám vznikne hladná směs přidáme banán (1/2), zbytek datlové pasty, vanilku a kakao a opět mixujeme. Jako poslední přijde do krému roztavený kokosový olej (1 a 1/4 hrnku). Vše naposledy pořádně rozmixujeme, aby krém měl hladkou konzistenci bez žádných hrudek a nalijeme ho na připravenou krustu. 

Hotový dortík necháme uležet alespoň 30 minut v lednici, aby nám pěkně ztuhl. Pak už jen stačí naporcovat a můžeme mlsat. Recept je určen pro formu o průměru 24cm. Když zvolítte menší formu, bude dortík vyšší.

Bon Apettit :-) GM

Žádné komentáře:

Okomentovat