neděle 7. června 2015

Kuřecí Teriyaki s letním mangovým salátem


Ne vždy musí být grilování či BBQ oslava obžertsví. Dnešní slunečný den nás přemluvil dát si k obědu něco chutného, ale zároveň svěžího. Jelikož se k nám přidali i další známý, bylo rozhodnuto... jde se pro gril. A co na něj?


Miluji saláty, které v sobě míchají chuť ovoce i zeleniny. Proto mojí volnou byl mangovo-okurkový salát. Je velice rychlý a není na něj potřeba zbytečně moc ingrediencí. Recept je určen pro 4 osoby.

Mangovo-okurkový salát:

  • 1ks vyzráleho manga
  • 2ks okurky
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 1 svazek ředkviček
  • lístky meduňky
  • rybí omáčka
  • červené balsamico 
  • hrubozrnná sůl

Nejprve si večkerou zeleni očistím a okurku s mangem oloupu. Okurku a ředkvičky nakrájím na půl měsíčky a přidám do mísy. Jarní cibulku nakrájím na drobno. U manga je důležité, aby bylo dobře vyzrálé a šlo pěkně od pecky. Když mám všechnu zeleninu a mango připravené, nasekám si lístky meduňky. Je možné použít i mátu, ale já ji bohužel neměla po ruce. Jako posledn přidávám do salátu zálivku - Rybí omáčku, balsamico a hrubozrnnou sůl. Množství nechám na Vás, každý má jinak naučený jazýček :-) Před podáváním je dobré nechat v lednici a podávat pěkně vychlazený.




Jelikož grilování byla spontální záležitost, zvolila jsem oblíbenou Teriyaki omáčku, ve které se maso, ať už drůbež, ryba nebo vepřové, nemusí marinovat dlouho.

Omáčka Teriyaki:

  • 2dcl sójové omáčky
  • 2 lžíce červeného balsamica
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 kořen zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce medu

Nejprve si zázvor oloupeme. Já volím loupací techniku pomocí kávové lžičky. Dostanu se tak do všech spár a přitom mi ze zázvoru zbyde pěkný kus. Sójovou omáčku a balsamico smíchám v rendlíčku a nechám pomalu přijít k varu. Když je omáčka horká, nechám do ní rozpustit med. Po té přídám zázvor a propasírovaný česnek. Po te so ce všechny ingredience svaří přileju olej a nechám trochu vychladnout. Maso si mezi tím očistím a namočím do vlažné omáčky. Omáčka nesmí být hned z ohně, jinak by se nám maso předvařilo. Pro drůbež či rybu stačí nechat uležet cca půl hodinky.

Vše je připravené a už jen nezbývá nic jiného, než svolat hosty a pustit se do toho :-) 

Bon Apettit :-) GM


Žádné komentáře:

Okomentovat