neděle 7. června 2015

Coffee mousse

Ano, opravdu se mousse stal mým oblíbeným dezertem, a právě proto další jeho variace. Nyní nebylo poruce žádné ovoce a tak jsem zvolila kávovou příchuť. Lehce hořká, smetanová chuť okouzlila celou domácnost:-)

Piškotový korpus jsem už popisovala v předešlém příspěvku: Ostružinový mousse a tak se rovnou vrhneme na pěny.

Čokoládová pěna:
  • 70g kvalitní čokolády čokolády (55% a více)
  • 100ml smetany ke šlehání (33%)
  • 1 plátek želatiny
  • 2 lžíce likéru 
Kávová pěna:
  • 80ml mléka
  • 2 žloutky
  • 40g cukru
  • 2 lžíce instantní kávy
  • 160g smetany ke šlehání (33%)
  • 2 plátky želatiny
Kávové glazé:
  • 50ml vody
  • 30g cukru
  • 2 lžičky instantní kávy
  • 50ml smetany ke šlehání (33%)
  • 2 plátky smetany


Nejprve si dle návodu upečeme korpus. Poté co už máme korpus upečený a připravvené ráfky na mouse (viz. příspěvek Ostružinový mousse) vrhneme se na čokoládovou pěnu. Jako první si namočím do studené vody želatinu. V rendlíčku si dáme hřít 50ml smetany. Když začne být vroucí přisypeme penízky čokolády (pokud máte tabulkovou, nalámejte ji na malinké kousíčky, aby se lépe rozpouštěla) a mícháme do hladké konzistance. Stáhneme z ohně a po chvíli vmícháme vyždímanou želatinu. Dále zamícháme do čokoládové směsy likér. já jsem použila fernet v čokoládě, je ale pouze na vás jaký máte rádi. Zbytek smetany (50ml) vyšleháme do polotuha a poté ručně vmícháme do čokoládové pěny. Hotovou směs nalijeme na korpus a dáme na 2-3 hodiny tuhnou do lednice. Jestliže Vás tlačí čas, můžete dát dortík tuhnotu i do mrazáku.

Jako druhou pěnu si připravíme kávovou. Opět jako první dáme namočit želatinu. Do kastrůlku si nalijemé mléko a necháme vn ěm rozpustit instantní kávu. Necháme lehce prohřívat a připravíme si žloutkovou pěnu. Ručně vyšlehám žloutky s cukrem až nám zbělají. Po té přileji trochu směsi (nesmí být vroucí, aby se nám žloutky neuvařily či se směs nezdrcla). Směs míchám ručně metličkou a pomalu přilévám zbytek mléka s kávou. Když mám vše spojené vrátím na sporák a ještě minutku povařím na mírném ohni. Hotovou směs odstavímm mimo oheň a nechám zchladit, až bude směs vlažná opět zamíchám připravenou želatinu. Mezi tím si vyšlehám smetanu, kteoru pak ručně smíchám s vychladlou směsí. Směs se musí dobře promíchat, aby námm na dně nezůstala kávová směs. Když mám hotovo, naleju druhou vrstvu na čokoládovou pěnu.

Jako poslední si připravím kávové glazé. Želatinu si opět dáme do mističky s vodou. V rendlíčku si svařím vodu s cukrem a kávou. Když bude vše rozmíchané rozpuštěné stáhnu z ohně a po chvíli přimíchám smetanu, aby nám směs ochladila. Hned na to vmíchám želatinu. Nyní má směs tekutou konzistenci. Na dortík se nesmí lít teplá, jinak by se dortík rozpustil. Proto necháme chvíli smě vychladnout, musíme však pořád promíchávat a sledovat jak houstne. Lepší je polít dortík tekutějším glazé, protože když vám glazé zrosolovatí už se nedá na polití použít. Opět záleží na vašem vkusu zda dortík polijete celý či jen vrchni část. Mě se líbíla barevná kombinace pěn, a tak jsem dortíku udělala jen kávovou čepičku a ozdobila karamelovými spirálkami. 

Recept je určen na 6 kousků o průměru 6cm. Množství glazé je potřeba podle toho, zda dortík poléváte či jen zdobíte. Je dobré dortík polévat na mřížce, aby jste mohli znovu použít glazé, které steklo. Teď už jen udělat si kávu a jít si mousse vychutnat:-)

Bon Apettit :-) GM 

Žádné komentáře:

Okomentovat