Jako malou mě maminka učila, že těsto na ovocné knedlíky se rozděluje podle ovoce. Švestkové by měly být s bramborovým těstem a mákem, meruňky a jahody těsto tvarohové a borůvkové těsto kynuté. Jelikož jsem se této "tradice" držela, tak jsem si na kynutých knedlíkách už roky nepochutnala a o to víc jsem se na tyto moje knedle těšila.
Suroviny:
- 300g borůvek
- 300g hrubé mouky
- 20g droždí
- 1 lžíce cukru
- sůl
- 1 žloutek
- 1 lžíce másla
- 190ml mléka
Jako první si dáme ohřát mléko, aby bylo vlažné, ne úplně vroucí. Po té si do mísy přidáme mouku, a zaděláme na kvásek. Droždí, sůl, cukr a trochu vlažného mléka necháme, aby nám vzešlo. Po té přidáme rozpuštěné máslo a zbytek mléka. Vypracujeme hladké těsto a necháme alespoň hodinu odpočinout, nejlépe hodinu a půl. Mezitím co nám těsto kyne, umyjeme a očistíme si borůvky. Můžete je i pocukrovat, ale moc nedoporučuji, aby jste to neměli příliš sladké. Když už máme těsto vykynuté, vyválíme ho na válu a vykrajujeme čtverce, které následně plníme připravenými borůvkami. Důležité je aby všechny knedlíky byly stejné velikosti a následně se nám nerozvařily ve vodě. Hotové knedlíky necháme ještě cca 15-20min pod těrkou do kynout, v průběhu je můžete obrátit, aby vám zůstaly hezky kulaťoučké. Knedlíky můžete buď připravovat na páře a nebo v jemně osolené vodě. Já jsem zvolila druhou variantu, a tak jsem si mezi tím co kynuly na vále, dala vařit vodu. Když už mi začala vřít, naházela jsem všechny knedlíky do vody. Vařila jsem ca 6min. Po té už jen rozpustit máslo, posypat cukrem a přidat zakysanou smetanou a může se jít baštit. Kdyby vám zbyly borůvky, můžete ještě posypat na hotové knedlíky a nebo si je k tomu rozvařit.
Bon Apetit, GM :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat